
Wyciąg - obieg otwarty
Okap pracujący jako wyciąg (czyli w obiegu otwartym) zasysa opary z powietrza, oczyszcza je z tłuszczu i szkodliwych cząsteczek, a przefiltrowane powietrze wraz z wilgocią i nieprzyjemnym zapachem jest następnie odprowadzane przewodem wentylacyjnym na zewnątrz pomieszczenia.
Główną zaletą tego rozwiązania jest wysoka wydajność, skuteczność w odprowadzaniu wilgoci z pomieszczenia, możliwość pracy z turbiną zewnętrzną (to rozwiązanie dodatkowo wycisza pracę okapu) oraz użytkowanie bez konieczności wymiany filtrów, gdyż w wyciągu nie stosuje się filtrów węglowych.
Należy jednak pamiętać, że zastosowanie okapu w trybie wyciągu jest ograniczone i nie możemy go wykorzystać w każdym pomieszczeniu. Podczas użytkowania tego typu urządzenia zaleca się także, aby pamiętać o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia kuchennego, zapewniając dopływ wystarczającej ilości powietrza do pomieszczenia.