• raty globalo
  • "Pięknie dziękuję za mega szybką i sprawną obsługę. Okap dotarł po 24h od zamówienia, do tego miła obsługa, super :) Polecam" - Dawid A.
    Zobacz więcej >>
  • Napisali o nas m.in.: WybierzAGD.com.pl BabskiŚwiat.com.pl Deko-rady.pl Newpolishdesing.pl Extradom.pl Kuchenny.com.pl Deccoria.pl
    Zobacz więcej >>
Home / Aktualności / Okap blatowy – niezwykłe urządzenie, które zmieni oblicze Twojej kuchni

Okap blatowy – niezwykłe urządzenie, które zmieni oblicze Twojej kuchni

Okap blatowy BORA

Okap blatowy – niezwykłe urządzenie, które zmieni oblicze Twojej kuchni

Przywykliśmy do tego, że okap montujemy na ścianie, na suficie lub instalujemy w szafce wiszącej nad płytą grzewczą. Są to najczęściej wybierane miejsca dla tych niezbędnych w kuchni urządzeń. A co, gdyby ukryć okap w blacie kuchennym tuż przy największym źródle wilgotnych oparów – płycie grzewczej? Niemożliwe? Nic bardziej mylnego – poznaj okap blatowy i zobacz, dlaczego to jedno z najskuteczniejszych rozwiązań.

Okap blatowy – rodzaje

Ideą okapu blatowego jest jego montaż w blacie oraz w dolnej szafce, do której blat jest przymocowany. Celem nadrzędnym pierwszych niemieckich projektantów, którzy opracowywali to rozwiązanie, było pozyskanie dla kuchni jak większej ilości wolnej przestrzeni przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej skuteczności pochłaniania.

W toku prac nad udoskonalaniem nowej technologii powstały 2 rodzaje okapów blatowych:

  • okapy blatowe wysuwane z blatu na czas gotowania
  • okapy blatowe zintegrowane na stałe z płytą grzewczą

W artykule skupimy się na tej drugiej formie, gdyż wg nas to w niej tkwi siła całej idei okapów blatowych, czyli integracja z płytą grzewczą i usuwanie zanieczyszczeń tuż po tym, jak one powstaną.

Integracja idealna – okap blatowy z linii BORA BASIC

BORA to niemiecki producent – prekursor okapów blatowych. Obecnie wielu innych producentów proponuje ten rodzaj okapów, ale to specjaliści z BORA pierwsi opracowali ich koncepcję i wdrożyli w swoich produktach.

Linia BORA BASIC to szklana płyta indukcyjna zintegrowana z nowoczesnym okapem kuchennym. Co ważne, do wyboru mamy pochłaniacz, czyli okap, który pracuje w trybie zamkniętym lub wyciąg, czyli okap podłączony rurą do komina wentylacyjnego.

Okap blatowy BORA BASIC

Niewątpliwą zaletą takiej integracji jest to, że przy jednej decyzji zakupowej zyskujemy aż dwa urządzenia – płytę oraz okap.

Na zdjęciu widzimy, jak okrągły okap wbudowany w ceramiczną płytę natychmiastowo zasysa opary unoszące się nad grillowanym mięsem. Sprawia to, że wilgoć i nieprzyjemne zapachy są bez szans na rozprzestrzenienie się po reszcie kuchni.

Zalety okapu blatowego:

Okap blatowy BORA BFIU to przykład niezwykle cichego pochłaniacza, który osiąga wydajność maksymalną aż 658,8 m3/h. Dzięki temu powietrze w kuchni jest czyste. Krótki przegląd najważniejszych cech tego modelu broni się sam:

  • funkcja łączenia mostkowego – dzięki niej połączysz pola znajdujące się obok siebie i uzyskasz jedną większą strefę grzewczą (świetne rozwiązanie przy dużych naczyniach)
  • wykrywanie rozmiaru naczyń – dzięki niemu w sposób optymalny wykorzystasz całą przestrzeń płyty grzewczej
  • blokada włączenia płyty – rozwiązanie niezbędne, gdy w kuchni przygód szukają małe dzieci
  • timer – dzięki któremu ustawisz automatyczne wyłączenie płyty 
  • czujnik zabrudzenia filtra – dzięki któremu w odpowiednim momencie zdążysz wyczyścić filtr aluminiowy

Okap blatowy BORA BFIA to z kolei urządzenie, które z powodzeniem podłączysz do wentylacji.

Okap blatowy BORA BFIA

Dzięki temu zwiększy się jego wydajność maksymalna do 697,3 m3/h.

Nie licząc możliwości odprowadzania oparów na zewnątrz kuchni, model ten ma te same główne funkcjonalności. 

Cechą, o której warto wspomnieć, jest wygodne i intuicyjne sterowanie okapem. Odbywa się za pomocą panelu dotykowego Touch Control, któremu towarzyszy czytelny wyświetlacz LCD. Obcowanie z nim to czysta przyjemność.

Linia BORA BASIC to, oprócz wysokich parametrów technicznych, także cicha praca. BORA BFIU pracuje na poziomie 39 dB na I biegu, a BORA BFIA 40 dB.

Klasyczny okap blatowy BORA CKAS

W okapie blatowym wentylator może mieć także postać podłużnej szczeliny. Okap blatowy BORA CLASSIC CKAS to przykład takiego rozwiązania.

Okap blatowy BORA CLASSIC CKAS

Podobnie jak w wersji z okrągłym wentylatorem także tutaj siła ssąca znajduje się tuż przy źródle powstawania pary wodnej i jest natychmiastowo usuwana z kuchni.

Model CKAS pracuje w trybie wyciągu, czyli potrzebuje podłączenia rurą do komina wentylacyjnego. To najlepsze rozwiązanie, gdyż w trybie otwartym okapy są skuteczniejsze.

Sam okap wykonano ze stali chromowanej, która jest wytrzymała i pięknie się prezentuje w towarzystwie czarnej płyty. 

Pomocnym i wygodnym dodatkiem do tego modelu jest stalowa płyta grillowa, którą zamontujesz na równi z okapem i szklaną płytą grzewczą. To urządzenie typu tepan, które pozwala na przygotowanie posiłków bezpośrednio na jej powierzchni. Obejmuje jedno pole grzewcze, na którym grillowanie mięsa czy warzyw jest wygodne i szybkie.Okapy blatowe płyta grillowa

BORA PROFESSIONAL – okap blatowy i płyta dla wymagających

Seria Professional pełna jest nowoczesnych rozwiązań, których głównym zadaniem jest zwiększenie bezpieczeństwa i efektywności. Płyta BORA PROFESSIONAL to niezawodna ceramika Schott – wytrzymała i pozbawiona w składzie metali ciężkich.

Okap blatowy BORA PROFESSIONAL

W technologii BORA płyta grzewcza jest nierozerwalnym elementem okapu blatowego. Dlatego marka dokłada wszelkich starań, by urządzenia były nowoczesne, niezawodne i wytrzymałe.

Płyta BORA PROFESSIONAL ma 2 strefy grzewcze, funkcję łączenia mostkowego oraz rozpoznawanie rozmiaru naczyń. Przygotowywanie posiłków jest na niej wygodne i bezpieczne.

Co ważne, płyta idealna dla młodych rodziców. Żeby ją włączyć, potrzebne jest wybranie odpowiedniej konfiguracji klawiszy. Dodatkowo płyta ma też wyłącznik bezpieczeństwa, który zadziała, gdy przez dłuższy czas zapomnimy o jej wyłączeniu.

Okap blatowy BORA z zintegrowaną płytą to urządzenie znajdujące się najbliżej źródła problemu, czyli pary wodnej, cząsteczek tłuszczu i nieprzyjemnych zapachów unoszących się tuż nad garnkami i patelniami.